True

Academy  / Häst Avel/ Fölets behov 

    Fölets behov 

    Väntar du föl? Då har du en spännande och helt underbar tid framför dig! Grunden för att ta fram en frisk, stark och hållbar häst börjar redan vid valet av sto och hingst. När det väl är gjort gäller det att ge stoet de rätta förutsättningarna för att producera en välutvecklad och pigg fölunge. 


    Den första mjölken, råmjölken, är livsviktig för det nyfödda fölet. Råmjölken innehåller antikroppar, vilka är avgörande för fölets immunförsvar. Det är därför det är så viktigt att fölet så fort som möjligt kommer på benen och börjar dia. Generella rekommendationer säger att fölet bör ha fått i sig råmjölken inom sex till åtta timmar efter födseln. Fölet föds med en perforerad tarm vilket gör det möjligt för större partiklar, såsom antikroppar, att ta sig ut i blodet. Efter 12 timmar har tarmen börjat växa ihop och antikropparna kommer ha begränsad möjlighet att ta sig ut i blodomloppet, efter 24-36 timmar har tarmen slutits helt. Stoet för inte över antikropparna till fostret via moderkakan, till skillnad från andra djurarter, därför är råmjölken extra viktig för just föl. 

    Under den första levandstiden är fölet beroende av stoets mjölk. För att se till att mjölken innehåller all den näring fölet behöver bör du se över stoets foderstat. Vill du läsa mer om utfodring av det dräktiga stoet? 

    Fölet börjar tidigt att smaka på gräs och grovfoder, vilket är positivt eftersom det bidrar till etableringen av en normal tarmflora. Många föl kommer ganska snart även intressera sig för stoets kraftfoder. Det är inte farligt om fölet smakar på detta men det bör vara i liten mängd. Glöm inte att fölet behöver tillgång till färskt vatten, även när den diar. Se till att sto och föl har fri tillgång till vatten från en hink eller kar. Det är inte självklart att fölet förstår hur den ska dricka ur en vattenkopp.

      Avvänjning 

      Fölet bör tidigast vänjas av från stoet vid 5 månaders ålder. I det vilda går fölet kvar med stoet och diar fram till 8-9 månaders ålder vilket är en lämplig ålder för avvänjning även i vår moderna värld. Det är under denna period stoets mjölkproduktion naturligt avtar för att stoet ska kunna börja förbereda sig inför nästa fölning. Vill du att fölet ska äta ett kompletteringsfoder efter avvänjningen bör det introduceras långsamt och successivt i god tid före avvänjning.  

      Att separeras från sin mamma orsakar stress hos de unga individerna. Det är inte ovanligt att fölen går ner i vikt, får magsår och utvecklar stereotypiska beteenden i samband med avvänjning. För att underlätta avvänjningen kan du se till att fölet får gå med hästar den känner sedan tidigare. Det kan vara jämnåriga men allra helst ska det även finnas äldre individer i flocken. 

        Unghästen

        Foder

        En vuxen häst bör äta 6 g smältbart råprotein per megajoule omsättbar energi (smb rp/MJ). Den unga hästen bör äta betydlig mer protein än så, mellan 7 och 10 g smb rp/MJ är en lämplig kvot för hästar under ett års ålder. Även behovet av vitaminer och mineraler ser annorlunda ut jämfört med den vuxna hästens. Behovet av kalcium, fosfor och magnesium är större per kilo kroppsvikt än för en vuxen individ. D- vitamin är ett exempel på en vitamin som är väldigt viktig för det växande fölet, då en brist hämmar kroppens upptag av kalcium vilket kan försämra och hämma skelettets utveckling.


        Unghästar | Trikem Academy


        Andra viktiga mineraler att ha koll på till den växande unghästen är koppar och zink. Växande unghästar som har en brist av koppar löper högre risk att utveckla felaktig skelettutveckling och drabbas av bland annat lösa benbitar. Äter unghästen för mycket zink finns det också risk för felaktig skelettutveckling då koppar och zink använder samma kanaler för upptag i kroppen. Även om unghästen äter tillräckligt stor giva koppar är risken att ett överskott av zink leder till ett lägre upptag av koppar, vilket resulterar i en kopparbrist. 

        Är du inte van vid att räkna foderstater till hästar är det god idé att ta hjälp av en foderrådgivare och lägga upp en foderstrategi för den växande unghästen. Önskar du hjälp med en foderstat? Tveka inte att kontakta våra rådgivare.

        Motion

        De dagliga rutinerna kommer påverka hur din unghäst utvecklas. Det är viktigt för fölet att få naturlig rörelse. Stora kuperade hagar som uppmuntrar till frivillig motion är optimalt för ett föl att vistas i. Att unghästen rör på sig och utsätter sina ben och muskler för lätt “stress” är positivt för skelettet och ledernas utveckling. Rörelsen ska vara frivillig och inte påtvingad, påtvingad rörelse som är av högre intensitet än vad unghästen är redo för kan vara skadligt för skelett och leder. Har du möjlighet att låta unghästen gå i flock med jämnåriga är det positivt då det stimulerar, både till frivillig rörelse och till social interaktion. 

        Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

        Parasiter

        För att undvika parasiter är det bäst om du kan släppa stoet och fölet i en “ren” hage d.v.s. en hage som inte gick hästar i under fjolåret. Detta minimerar parasittrycket för den unga individen. Avmaskning av stoet och fölet bör ske i samråd med veterinär och baserat på träckprov för att undvika resistensutveckling.

        Hovar

        Hovvård ska inte glömmas bort för fölen. Har fölet en avvikande benställning eller avvikande hovform behöver det korrigeras så snart som möjligt efter fölning. Regelbunden hovvård är viktig redan från start och fölet bör få besök av hovslagaren inom de första fyra levnadsveckorna.

                            Boka en föreläsning idag!

                            Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  

                            Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

                            Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 

                            av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

                            Boka en föreläsning

                            To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.