Academy  / Häst / Elektrolyter 

  Påverka hästens återhämtning med elektrolyter

  När hästen svettas förlorar den vätska och elektrolyter. Hästar svettas både under de varma och kalla perioderna på året, även om vi ofta märker det tydligare när värmen är framme. Under de varma perioderna tappar de en större mängd vätska och elektrolyter och då är det viktigt att de får sina utökade behov tillgodosedda.


  Varför svettas hästen? 

  När hästen anstränger sig ökar kroppens värme. För att organ och celler inte ska ta skada av värmen kan kroppen nedreglera sin temperatur. Detta sker genom att hästen svettas. När svetten avdunstar från kroppen går det åt energi. Den energin plockas från värmen i huden och svetten kyler där med huden och kroppen. Hästen är stor och behöver producera stora mängder svett för att reglera sin kroppstemperatur. Vid arbete i varma förhållanden kan hästen förlora upp mot 15 liter vätska per timme! 

  Hästmuskler

   Balansen mellan vätska och elektrolyter

   En stor och viktig punkt som påverkas av att hästen svettas är vätske- och elektrolytbalansen. Det är kroppens inre koncentration av vätska och elektrolyter. Vätske och elektrolytbalansen är bland annat avgörande för att kroppens celler ska fungera korrekt, att hästen ska orka och kunna återhämta sig efter arbete. Många upplever att deras hästar dricker sämre när de är ute och reser eller tävlar. En av orsakerna till detta är att de kan ha svårt att känna törst efter att de förlorat mycket elektrolyter. Hästen behöver få i sig de elektrolyter den förlorat vi svett. Ett tillskott av elektrolyter bidrar till hästens återhämtning, prestation och stimulerar hästen att dricka. 

   Hästens dricker vatten

   Salt och Elektrolyter

   Alla hästar behöver ett dagligt tillskott av salt, detta gäller inte bara under sommaren utan hela året runt. Många väljer att nöja sig med att ge hästen en saltsten men det är tyvärr sällan tillräckligt. Ingår salt i den dagliga foderstaten kan man med fördel ge hästen ett extra tillskott av elektrolyter de dagar när den tränar ordentligt. 

   Var noggrann med att fylla på hästen med salt, elektrolyter och se till att den alltid har tillgång till friskt vatten speciellt när värmen kommer smygande. Elektrolyter är inte bara ett måste för att hästen ska må bra det hjälper även till att optimera hästens prestation och återhämtning!  
    

    Tips för optimal återhämtning:

    Blanda Trikems Energy Oil med Electrolytes och tilldela hästens direkt efter arbete. Elektrolyterna och energin från oljan bidrar till att hästens återhämtning och bidrar till att förbereda din häst på nästa träningspass.  

    Blanda ut Energy Oil och Electrolytes med mash eller betfor och tilldela hästen direkt efter arbete. Alternativt drar du upp olja och elektrolyter i en stor, återanvändningsbar spruta och spruta in i hästens mun.               Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  

              Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade 

              av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              Boka en föreläsning