True

   Academy Häst Leder och Muskler / Rätt muskeluppbyggnad ger hållbara och starka hästar  


   Rätt muskeluppbyggnad ger hållbara och starka hästar

   Visste du att hästen har cirka 700 muskler? Musklernas och ledernas välmående och funktion är en grundförutsättning för att vi ska få det bästa resultatet av vår träning med hästen. Men hur kan vi stödja hästens muskeluppbyggnad på bästa sätt?

   Hästens muskler fungerar som stöd för senor, ligament och brosk. Om musklerna blir trötta tappar de sin stödfunktion och påfrestningarna på omkringliggande vävnader ökar. Led- och senproblem är ofta ett resultat av att hästen inte är förberedd för den träning vi utsätter den för. Det är viktigt att först fokusera på att bygga upp och bibehålla hästens muskler innan vi kräver mer av hästen.

   Hästens muskeluppbyggnad

   När hästen genomfört ett arbete påbörjas uppbyggnaden av musklerna genom att tillverka muskelprotein. Muskeln ökar i volym och hästen får en ökad muskelmassa som stärker kroppen och skyddar mot slitage. Muskeluppbyggnaden sker ännu snabbare om vi tillför hästen kvalitativt och lättsmält protein och alla essentiella aminosyrorna som krävs. I samband med träning bör man alltså optimera hästens intag av rätt protein och rätt aminosyror för att maximera muskeltillväxten.

   ”Muscle Maker är fantastiskt då jag upplever att det hjälper hästarna att bygga och bibehålla muskler. Jag kompletterar sedan med BCAA för musklernas funktion och hästarnas återhämtning.” 

   / Erik Nordström (internationell hoppryttare)


   Aminosyrornas roll 

   I hästens kropp bryts proteinet den får i sig via fodret ner till aminosyror, för att sen byggas ihop igen till nya kombinationer och bilda bl.a. muskelprotein. Det finns 21 olika aminosyror. Några av dessa kan hästen tillverka själv men flera viktiga essentiella aminosyror måste ges som tillskott. BCAA (Branched Chain Amino Acids) är en speciell typ av aminosyror som hästens kropp inte kan producera själv.

   ”BCAA använder vi i samband med större prestationer och ansträngningar. Det hjälper hästarna med återhämtningen." / Fredrik Jönsson (internationell hoppryttare)

    


    Förbättra återhämtningen och skydda musklerna

    Det är i återhämtningsfasen som aminosyrorna kommer till sin rätt och den faktiska muskeluppbyggnaden sker. För att hjälpa hästen att förbättra sin återhämtning och bygga muskler kan man tillföra fodertillskottet  BCAA . Utöver att initiera muskelbyggnad, skyddar BCAA musklerna från nedbrytning, påskyndar återhämtningen och minskar träningsvärken.

      "Jag använder Muscle Maker på mina unghästar, som behöver lite extra, och jag känner stor skillnad. De har fått ett mycket mer kraftfullt avstamp och gör väldigt fina språng.”  / Erica Swartz (internationell hoppryttare)

    Muskelbyggande proteintillskott

    Muscle Maker är ett unikt muskelbyggande proteintillskott som ges till hästar för att bygga och bibehålla muskelmassa. Det är fullt av högkoncentrerat, kvalitativt protein från spirulina och värdefulla aminosyror i form av BCAA. Spirulina är en mikroalg med ett naturligt högt innehåll av protein och full av näringsämnen. Det är en utmärkt källa till vitaminer, mineraler och GLA (omega-6). Forskning har visat att spirulina besitter prebiotiska effekter och en god tarmflora är avgörande för muskeluppbyggnad. BCAA tas onedbrutet upp av kroppen vilket betyder att kroppen direkt kan starta i gång processen att bygga upp muskelmassa. De fungerar som en katalysator till muskeluppbyggnad. Du kan alltså påverka din hästs hållbarhet genom rätt träning och tillskott av rätt protein och aminosyror.

    ”Jag använder Muscle Maker till mina hästar under hårdare träningsperioder för att de ska få extra hjälp att bygga muskler. Jag upplever att det är lättare för dem att sätta muskler, att de tar till sig träningen på ett positivt sätt samt att de orkar mer." / Isabella Tovek (internationell dressyrryttare)

     

              Boka en föreläsning idag!

              Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. Trikem Academys huvudsyften är därför att sprida kunskap. Är din klubb, förening, skola eller stallgäng intresserade av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.