True

   Academy  /  Häst  /  Trikem reder ut  / Hur fungerar ett liniment?

   Hur fungerar ett liniment? 

   För att skapa en hållbar, välmående häst behövs omvårdnad både inifrån och ut samt utifrån och in. Det finns många metoder vi kan ta till för att ta hand hästens leder, ligament och muskulatur, både före och efter träningen. Att tillföra värme och kyla genom massage, liniment eller kallt vatten är några metoder som finns att tillgå. Men hur fungerar det och när ska man använda vad? 

    Liniment

    Liniment finns i både flytande och gelform. Beroende på sammansättningen och det verksamma ämnena kan man få till både kylande, värmande eller dubbelverkande effekt, det vill säga en produkt som först kyler och sen värmer. Linimenten ska masseras in på utsatta områden så som muskler, leder, senor och ligament. Ofta är det så att ju mer du masserar desto djupare in i huden tränger linimentet och således ger en starkare effekt. Många liniment är baserade på olika växtextrakt då de både kan besitta en antiinflammatorisk och en analgetisk effekt (smärtlindrande). Använder man ett liniment med antiinflammatoriska egenskaper minskar tillströmningen av inflammatoriska celler och då minskar även uppkomsten av ödem. Ödem, vätskeansamlingar, trycker på vävnader och orsakar på så sätt smärta. När ödemet minskar, minskar också smärtan. Ett exempel på växtextrakt är kryddnejlika och Arnica Montana som har vistats kunna ha en milt smärtlindrande effekt. 

    Värmande

    Genom att applicera värmande liniment på en muskel ökar blodtillströmningen, eftersom kroppen svarar med att skicka blod för att kyla. Detta bidrar till återhämtning efter arbete då ökad blodtillförsel innebär att hastigheten i vilken slaggprodukterna förs ut ur muskelcellerna ökar. Efter ett hårt träningspass kan vi alltså bidra till att hästen återhämtar sig fortare genom att applicera ett liniment.


    Dubbelverkande

    Ett dubbelverkande liniment tillför först kyla för att hämma den inflammation som är aktiv. När linimentet sedan övergår till värmande sker en ökad blodgenomströmning vilket leder till en tillströmning av antiinflammatoriska celler till det utsatta området. Denna kombination är därför något man ofta väljer på t.ex. leder, senor och ligament. Liknande effekt går att få genom att först använda kallt vatten ca 15 minuter och när hästen torkat bandagera benen med stallbandage.    Hästmassage och liniment | Trikem Academy

    Ska jag använda vatten eller kylgel? 

    Egentligen fungerar det utmärkt att använda kallt vatten på hästens leder och ligament efter ett träningspass. Detta görs i syfte att minska blodgenomströmningen för att på så vis minska den inflammation som generellt uppstår efter hårdare träningspass. Kyla har även en lätt smärtstillande effekt som kan var skönt för hästen i samband med till exempel en sen- eller ligamentskada. Nackdelen med att använda vatten är att man ofta är beroende av en spolspilta där man kan binda upp hästen, det gäller även att ha tid till att stå och spola hästen, räkna med att du behöver spola mellan 15-20 minuter för att uppnå önskad effekt. Spolar man en kortare stund uteblir den kylande effekten och den spolning man gjort ger ingen verkan. Idag finns det smarta lösningar, i form av spolslangar som gör det möjligt att kyla alla hästens ben samtidigt, nackdelen med dessa slangar är att de ofta är dyra. Vatten har också blivit lite av en bristvara de senaste somrarna till följd av det torra klimatet. Så vi behöver alla tänka på att dra vårt strå till stacken när det kommer till miljön. Ett kylgel är enkelt och smidigt att använda. Det är lätt ha med sig när man är iväg på tävling eller träning. Du behöver ingen spolspilta och du sparar mycket tid!

    Vilket liniment ska användas när? 

    Arnika - Innehåller extrakt från den välbeprövade blomman Arnica Montana och den har länge varit en effektiv metod för att behandla och lindra symtom vid ömma muskler, sträckningar eller inflammationer. Arnika kan användas på muskler, leder, ligament och senor. Arnica lämpar sig som ett massageliniment på muskulaturen över rygg och rumpa. Det går bra att använda en täcke eller bandage på hästen direkt efter användning för att ytterligare tillföra och bevara värmen. 


    IceGel - Kylande gel som är lätt och smidig att använda på hästens ben efter träningen. Perfekt att använda under de varma sommarmånaderna när man kanske vill undvika att tillföra ytterligare värme.  


    Competition Gel - Är en utmärkt produkt att använda på senor, ligament och leder efter ett hårt träningspass. Initialt kylande för att sen övergå i en djupgående värme som är bahaglig och välgörande. Competition Gel är framtagen med Radital liniment i åtanke, den innehåller extrakt från kryddnejlika och är helt karensfri.


    VärmeSalva - En salva som ger en djupgående värme. Perfekt att använda på mindre områden där man vet att hästen har problem eller ofta blir öm. Använd på muskler och leder. Obs! 96 h tävlingskarens.  


    Radital Liniment - En av Trikem´s första produkter som funnits på marknaden i över 65 år. Detta är fortfarande en av våra mest sålda produkter och populär både hos häst och människor. Den verkar först kylande för att sen övergå i en långvarig värme. Kanon på ömma muskler. Använder man den på hästen får man tänka på att det är 96 h tävlingskarens. 


    To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.