True

FAQ / Häst

FAQ - Häst

Både hö och hösilage tillhör kategorin grovfoder och består av en eller flera sorters gräs, klöver och örter. Skillnaden mellan hö och hösilage är konserveringsprocessen. 

Hö är torkat gräs och har en torrsubstans på minst 84 %. Torrsubstans förkortas ts och anger hur mycket av fodret som utgörs av torr substans och hur mycket som utgörs av vatten. Hösilage torkas under en kortare period och plastas därefter in lufttätt, hösilage innehåller mer vatten än hö och varierar i ts-halt mellan ca 45-65 %.

En häst ska äta minst 1,5 kg torrsubstans (ts) per 100 kg kroppsvikt och dag. För att kunna räkna ut hur mycket det är i kg grovfoder behöver du veta vilken ts-halt grovfodret har, vilket du kan få reda på genom att skicka in ditt foder på analys. I analysen kommer du också få svar på ditt foders näringsinnehåll vilket du behöver för att kunna räkna ut exakt hur många kg grovfoder din häst behöver äta och om du behöver komplettera med något tillskott för att täcka dess dagliga behov. 


För att visa hur viktigt det är att veta ts-halten i ditt grovfoder har vi gjort två räkneexempel nedan.

Vi har en häst som väger 600 kg.

Hästen ska äta 1,5 kg ts per 100 kg kroppsvikt , alltså 1,5*6= 9 kg ts . För att räkna ut hur mycket 9 kg ts är i faktiskt mängd grovfoder tar vi 9 kg och dividerar med ts-halten i det foder vi utfodrar med. 

Har vi ett torrt hö, på 84% ts behöver hästens äta 9/0,84=10,7 kg hö för att täcka sitt ts-behov. 

Har vi ett hösilage, på 65% ts behöver hästens äta 9/0,65=13.8 kg för att täcka sitt ts-behov.

Ja, för att kunna utforma en korrekt foderstat behöver man ha en analys på sitt grovfoder. En foderstat som är utformad efter din hästs behov försäkrar både att du täcker hästens hela näringsbehov. Genom att möta hästens behov av energi kan du se till att du varken över- eller underfodrar din häst.

Det säkraste sättet att ta reda på hästens vikt är att väga den på en våg, men har man inte tillgång till en sådan, finns andra sätt man kan mäta hästens vikt. 

Det finns viktmåttband som man kan använda sig av. Dessa går att köpa i din hästsportbutik och är relativt korrekta. 

Har man inte ett viktmåttband kan man ta ett vanligt måttband och mäta hästen på följande sätt: 

Bröstomfång (A) x Bröstomfång (A) x Längd (B) = VIKT                                          8900




Se till att hästens står jämt uppställd när du mäter. 

Bröstomfångets mått mäter du genom att placera måttbandet bakom manken och armbågen.

Längden mäts från hästens armbåge till bärbensknölen. 


Precis som med de framtagna viktmåttbanden lämpar sig detta system främst för hästar av halvblodstyp. Kallblod väger oftast mer än vad uträkningar från viktband och måttband visar.

Nej, din häst måste inte äta kraftfoder. Har du ett bra grovfoder som täcker hästens näringsbehov kan det i många fall räcka med att komplettera med mineraler.

TRIKEM Macro och TRIKEM Multi gör det enkelt att komplettera foderstaten utifrån basfodret och hästens behov. Skulle grovfodret inte innehålla tillräckligt med energi eller protein finns det bra alternativ för att slippa använda kraftfoder. TRIKEM Energy är en olja som tillför hästen högvärdig energi på ett skonsamt sätt. TRIKEM Protein Complex är ett högkoncentrerat proteintillskott som är fri från stärkelse och som med fördel kan komplettera ett proteinfattigt grovfoder.

Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga för kroppens cellulära funktioner och spelar en avgörande roll för skelettets utveckling och underhåll, musklernas funktion, immunförsvar och hästens allmänna välmående. 

TRIKEM Macro och TRIKEM Multi gör det enkelt att komplettera foderstaten utifrån basfodret och hästens behov.

Om hästen ska vila kommer den göra av med mindre energi än när den tränar. Därför kan det vara bra att se över hästens foderstat för att matcha den med hästens nya behov och förutsättningar. Om hästen står på en större mängd kraftfoder kan det vara en god idé att minska ner denna under viloperioden och istället komplettera med vitamin- och mineraltillskott. Framförallt för att undvika att hästen lägger på sig i vikt men också för att undvika följdproblem så som korsförlamning.

En häst som är lös i magen har oftast någon form av rubbning av tarmfloran. För att få tillbaka rätt bakteriearter behöver man fodra med sånt som gynnar de goda bakterierna. Att öka mängden grovfoder och minska mängden stärkelserikt kraftfoder kommer verka fördelaktigt för hästen. Det andra man kan göra är att ge hästen tillskott av pre - eller probiotika. För att kunna möta problemen hos just din häst har Trikem tagit fram produkterna Harmoni, Harmoni Pro och Gut Balance.

Varje hårstrå har kontakt med blodomloppet och påverkas därför direkt av blodets innehåll och sammansättning av näring. Att sätta ny päls på kroppens största organ kräver extra näring, framförallt protein. Även om hästen äter 100% av sitt proteinbehov kan det vara en god idé att ge extra tillskott av protein just under pälssättningen då det kräver extra resurser. Äter hästen för lite protein i förhållande till sitt behov får hästen proteinbrist vilket kan påverka hästens muskler, humör och pälskvalitet negativt. Många hästägare vittnar om positiva effekter av B-vitamin i samband med pälsbytet. Eftersom hästen behöver extra näring under denna period kan mikroberna ha svårt att producera tillräckligt av B-vitamin och därför kan gynnas av ett tillskott.

Vill du veta mer om det här rekommenderar vi dig att läsa: Hästen och pälsbytet


Läs mer om produkterna Protein Complex och B-vitami n

Många hästar kliar sig i man, lugg och svans under sommarhalvåret. Klåda kan bero på att hästen är överkänslig mot knott, insektsbett eller sol. Vanligast verkar problemet vara hos islandshästar och kallblod, men hästar av alla raser kan få problem med sommarklåda.

 

För att hjälpa till och minska besvären för hästen kan man applicera TRIKEM Itch Stop på det utsatta området. Itch Stop innehåller bland annat olja från kryddnejlika, vilket är känt för sin antiseptiska funktion, och kamfer olja som länge har använts för att lugna hud som är irriterad och kliar. Itch Stop appliceras en gång per dag och får gärna masseras in i hästens hud för bästa effekt. 

Att ge ett extra tillskott av Zink i foderstaten kan också vara fördelaktigt, så länge det görs i rätt balans jämfört med övrig foderstat. Zink är en mineral med avgörande effekt på immunförsvaret, och därmed också på hudens förmåga att stå emot insekter och solljus. 


För att bygga muskler finns det tre huvudkomponenter man behöver tänka på:

  1. Protein

  2. Träning

  3. Återhämtning

Protein är musklernas byggstenar och ett måste för starka muskler. 

Proteinet får hästens i sig via foder och i första hand genom grovfodret, dvs genom sitt hö eller hösilage. Proteininnehållet i olika grovfoder kan variera mycket och i många fall behövs ett tillskott av protein för att tillgodose hästens behov. Hur mycket protein ett grovfoder innehåller kan man ta reda på genom att lämna in ett foderprov för analys. Analysen kan man sen använda för att räkna ut en foderstat för att fastställa om mängden protein täcker hästens behov. 

För att en vuxen häst ska bygga muskler krävs träning. Att låta hästen träna i backe är ett exempel på muskelbyggande träning. Det träning egentligen gör är att först bryta ner musklerna så att en signal skickas till kroppen med budskapet: Här måste vi bli starkare! Kroppen kommer svara genom att bygga upp musklerna starkare än före träningen. Den yngre hästen kommer bygga muskler bara genom att den växer. Därför är det extra viktigt för unghästen att få sitt proteinbehov uppfyllt. 


Återhämtning, något som ibland glöms bort men som är minst lika viktigt som de andra punkterna. Vi bryter ner musklerna genom träning, tillsätter protein för att musklerna ska bygga sig större men för att kroppen ska hinna bygga upp musklerna till nästa träningspass behövs vila.


Visste du att?

En vuxen häst har ett underhållsbehov på 6g smb rp/MJ medan en unghäst,

dräktigt sto och en tränande häst har ett högre behov.


TRIKEM Protein Complex är ett svenskt proteintillskott som innehåller en hög koncentration av högvärdigt protein och är ett bra komplement till ditt grovfoder.

Ledtillskott börjar man generellt ge när man känner att hästen behöver extra stöd för lederna, vilket kan vara fallet för hästar som t ex tränar hårt, är lite äldre eller som har lätt för att bli lite knackiga och stela. 

Man bör alltid vara uppmärksam när man märker en förändring hos sin häst. Börjar den få svårare att plocka upp hovarna vid kratsning? Upplever du hästen som stel eller har det börjat “knäppa” i lederna vid uppvärmning? Ja, då kan det vara dags att börja ge ledpreparat. 


För individuell rådgivning om vilket ledtillskott som är bäst lämpat för din häst, vänligen kontakta oss.

Ett mycket bra verktyg är att gör en korrekt utformad foderstat som är individuellt anpassad efter din hästs behov. Vill du ha hjälp med en foderstat till din häst? Kontakta oss.

Det första två grundläggande sakerna man bör titta på är om hästen är tillräckligt tränad inför uppgiften och om den får i sig tillräckligt med energi. För att kunna möta hästens behov av energi är olja ett effektivt val. TRIKEM Energy innehåller en unik kombination av oljor från raps, linfrö och kokos vilka tillsammans tillför hästen bra energi i skonsam form. 


För många hästar innebär tävling både resa, ny miljö och topprestation. Detta medför ökade svettförluster, och för att hästen inte ska bli matt eller trött är det viktigt att se till att den får i sig vatten och elektrolyter. TRIKEM Elektrolyt innehåller natrium och magnesium, som är nödvändiga för korrekt balans mellan vätska och elektrolyter i kroppen. 


Många hästar är både väl tränade och förberedda inför sin uppgift på tävlingsbanan men har inte den där lilla extra energin att plocka fram. Kanske känns hästen lite matt inför den sista klassen eller tappar farten på upploppet? Trikem har tagit fram en booster som innehåller både MCT-oljor och CLA-olja, vilka tillsammans snabbt ger hästen tillgång till användbar och lättillgänglig energi.

  

Det är även viktigt att se till att hästen har tillgång till grovfoder under tävlingsdagen för att hålla igång hästens mage och tarmar.
Upplever man att hästen blir dålig i magen i samband med tävling eller resa kan det vara en god idé att prova probiotika, TRIKEMHarmoni innehåller en levande jästkultur som bidrar till att skapa en stabil mikroflora och optimera näringsupptaget, ett måste för den tävlande hästen.  

Det kan finnas flera möjliga orsaker. Om hästen har ett högt kraftfoderintag kan det helt enkelt vara så att den är mätt och inte orkar äta upp sitt grovfoder. I det läget kan det vara bra att se över sin foderstat och om man möjligen kan dra ner på kraftfodret. Om det är flera av hästarna i stallet som inte äter upp kan en det också bero på fodrets hygieniska kvalitet. Hästen är väldigt känslig för t.ex mögel och damm, och det kan vara direkt farligt för hästen att äta undermåligt foder. En annan möjlig orsak är grovfodrets sammansättning, vilka grässorter fodret består av eller vilken strålängd fodret har.  

Probiotika är de goda bakterierna, de som tarmen mår bra av att ha. De goda bakterierna ser till att matspjälkningen fungerar och att vi har en sund tarmmiljö. Prebiotika är näring till probiotikan. Prebiotika är fibrer och kolhydrater som når grovtarmen intakta och därmed kan bidra till att gynna de goda bakterierna då de drar fördel av näringen de får via prebiotikan. 

Man kan ge tillskott av både pre- och probiotika. TRIKEM  Harmoni Pro är probiotika, goda mjölksyrebakterier som bidrar till en förbättrad bakteriekultur i hästens grovtarm. Prebiotika ges ofta i form av jäst, TRIKEM  Harmoni innehåller prebiotisk jäst och är bra för hästar vars tarm behöver lite extra stöd för att bibehålla en sund tarmkultur.

Absolut, hästens hovar byggs upp inifrån och det hästen äter kommer spegla sig i hur hovarna växer. Bra foder, och en korrekt utformad foderstat ger en fungerande grovtarm och ett korrekt näringsupptag vilket är ett måste för bra hovar.
Dålig hovkvalitet kan bero på brister på de näringsämnen som behövs för hovens uppbyggnad.
För att förse hästen med de ämnen som krävs vid hovens uppbyggnadsprocesser, finns TRIKEM Biotin och TRIKEM Hoof. Biotin kan öka horntillväxten och stödjer hästens uppbyggnad av keratin, som är viktig för hovväggens kvalitet. Hoof, innehåller förutom biotin även MSM, Zink och utvalda aminosyror som alla ingår i hovens uppbyggnad och struktur.


Den dagliga vården är också väldigt viktig. Kratsa hovarna varje dag och är hovarna leriga är det bra om du har möjlighet att spola av dem, skrubba gärna med en borste så att du får bort alla lerpartiklar. Smörj även i hovarna med en skyddande pasta eller olja, TRIKEM HoofPaste eller TRIKEM HoofOil är två bra alternativ som skyddar hoven och främjar hovens naturliga återfuktning, vilket är mycket viktigt för en bra hovkvalitet.

Det viktigaste är att dra ner på hästens energiintag. Motion är givetvis ett bra komplement och kan även bidra med många andra hälsofördelar för hästen, men äter hästen mer än vad den gör av med kommer det inte hjälpa viktnedgången att den motioneras.  Genom att göra en foderstat kan man räkna ut hästen exakta behov och hur mycket den bör äta för att hamna på rätt vikt. 

Ofta är det bästa att börja att dra ner på kraftfodret, hästen har ett dagligt behov av grovfoder på 1,5 kg ts per 100 kg kroppsvikt inte bör underskridas. Har man ett energirikt grovfoder kan man komplettera med halm för att förse hästens behov av tuggtid och fibrer. Tänk dock på att även halm innehåller energi.

Om man upplever att hästen lätt stressar upp sig och gör av med energi på fel saker, kan det vara en god idé att prova TRIKEM Fokus, som är framtaget för att möjliggöra för hästen att återfå lugn och koncentration.

Det är alltid svårt med fånghästar men det man vet påverkar dem negativt och som man bör tänka på vid utfodring, är att minimera mängden stärkelse och socker. Det är en god idé att analysera sitt grovfoder för att hålla kolla på att sockerinnehållet inte är för högt. Många kraftfoder innehåller höga koncentrationer av stärkelse. Behöver hästen tillskott av energi eller protein utöver grovfodret är det en god idé att istället välja olja eller stärkelsefria proteintillskott som komplement. Man bör även undvika att låta hästen gå på bete eller äta färskt gräs, då sockerinnehållet kan variera kraftigt mellan både tid på dygnet och olika tider på säsongen. 

Läs gärna mer om TRIKEMs stärkelsefria Energy och Protein Complex

Fång är en multifaktoriell sjukdom, vilket innebär att det är flera faktorer som orsakar att sjukdomen bryter ut. Definitionen av fång är att det sker en inflammation och vävnadsskada i hovens mjukdelar. En tydligare beskrivning är att det sker en separation mellan hovbenet och hovväggens inre lamellager. Detta kan leda till att hovbenet roteras framåt och skada läderhuden samt de omgivande blodkärlen. Detta är oerhört smärtsamt för hästen och tydliga symptom är hälta, värme i hovarna, ovilja att gå och tecken på att hästen försöker avlasta tyngden från hovarna. Vid misstanke om fång bör veterinär alltid kontaktas.

För den friska hästen är det inte farligt att äta frostsnupet gräs och det finns i dagsläget inga forskningsbevis som pekar på att den friska hästen löper en högre risk att drabbas av kolik eller fång av frostsnupet gräs. Däremot kan det utgöra en risk för hästar med t.ex insulinresistens, EMS (Ekvint metabolt syndrom) eller hästar som löper risk att drabbas av fång eller tidigare har haft fång. Det frostiga gräset innehåller ofta högre halter av socker, som kan vara en riskfaktor för fång.

Hittar du inte svar på din fråga?
Vänligen kontakta oss så hjälper vi till.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.