True

   Academy / Hund / Hundens Näringsbehov / Hundens behov av näring

   Hundens behov av näring 

   Hur mycket näring hunden behöver kommer variera beroende på hur stor hunden är och hur aktivt liv den lever.  
   Trots att hunden härstammar från rovdjur och har tanduppsättning som ett rovdjur är det en allätare. Hundars näringsbehov kan delas in i grupper: vatten, protein, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer. Alla grupper behöver tillgodoses för en välmående hund. Hur mycket näring hunden behöver kommer variera beroende på hur stor hunden är och hur aktivt liv den lever. 

   Odoo tillhandahåller en viktig plattform för vår projektledning.
                                                Saker är bättre organiserade och mer synliga med det

   Protein

   Protein hittas främst i kött men även till viss del i spannmål och grönsaker. Proteiner är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror. Vissa av aminosyrorna är så kallade “essentiella aminosyror” och de kan hunden inte själv syntetisera i kroppen utan de måste tillföras via fodret. I hundens kropp bryts proteinet den får i sig via fodret ner till aminosyror, för att sen byggas ihop igen till nya kombinationer av proteiner för att möta hundens behov. Om en viss aminosyra fattas kan inte alla proteinkedjor byggas färdigt, samtidigt som övriga aminosyror i kedjan inte kan användas till annat utan blir ett oanvändbart överskott i hundens kropp. Det är alltså viktigt att hunden får i sig kvalitativa proteiner, likväl som rätt mängd protein. 

   Kolhydrater

   Kolhydrater förser hunden med energi. Det finns olika sorters kolhydrater, snabba kolhydrater som är uppbyggda av lättlösliga sockerarter och långsamma kolhydrater som behöver jäsas i hunden tjocktarm för att kunna nyttjas som energi. Snabba kolhydrater påverkar hunden genom att snabbt höja blodsockret efter att de intagits, den effekten får inte hunden av de långsamma kolhydraterna. Det finns också de kolhydrater som hunden inte kan smälta och uttnyttja. dessa fibrer kan dock fylla en annan funktion för våra hundar då de har en positiv effekt på tarmfunktionen och kan hjälpa vid förstoppning. 


   Fett

   Fett är en viktig energikälla för hunden. Ett överskott av energi i foderstaten kommer lagras som fett (energireserv) i kroppen. Fett är, liksom protein, uppbyggt av flera mindre delar, i detta fall av fettsyror. Fettsyror ingår i flera olika funktioner i kroppen, bland annat ingår det i cellernas uppbyggnad och är nödvändig för att kroppens signalsystem skall fungera korrekt. Hunden kan själv bilda vissa av de nödvändiga fettsyrorna i kroppen från det fett och kolhydrater som ingår i deras foder, men det finns även essentiella fettsyror som de inte kan bilda själva utan de måste komma från fodret.

   Två essentiella fettsyror som får mycket fokus är Omega 3 och Omega 6. Dessa fettsyror är särskilt viktiga för huden och pälsens kvalitet och Omega 3 har även vissa antiinflammatoriska egenskaper. Omega 3 finns det gott om i fet fisk så som lax, får hunden ett foder som inte innehåller tillräckligt med omega 3 är det en god ide att tillsätta extra i form av en olja. 

   Vitaminer

   Även vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga. De fettlösliga vitaminerna kan lagras i kroppen, i fettvävnaden och nyttjas vid underskott i fodret. Det innebär även att de kan överdoseras samt att de kan orsaka en förgiftning i kroppen. Till de fettlösliga vitaminerna hör A, D, E och K. Vitamin K produceras av mikroberna i tjocktarmen, vitamin D produceras till viss del i huden när den utsätts för solljus, övriga fettlösliga vitaminer måste vi tillföra via fodret. 

   Ett överskott av vattenlösliga vitaminer är ofarligt för hunden och ett eventuellt överskott kommer brytas ned och kissas ut. Exempel på vattenlösliga vitaminer är B-vitamin och C-vitamin. B-vitamin produceras i hundens tjocktarm under förutsättning att den har en väl fungerande tarmflora. Eftersom hunden inte kan lagra de vattenlösliga vitaminerna i kroppen måste dessa tillföras dagligen.

   Odoo • Bild och text

   Mineraler 

   Mineraler delas upp i två undergrupper, makromineraler och mikromineraler. Makromineraler inkluderar kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium och svavel. Mikromineraler kallas ibland för spårämnen och inkluderar järn, koppar, mangan, zink, jod, kobolt och selen med flera. Mineralerna ska utfodras i rätt mängd, att överdosera mineraler kan var direkt farligt och orsaka förgiftning i kroppen. Mineraler ska också utfodras i rätt relation till varandra för att  samarbeta korrekt i kroppen. Har man felaktiga balanser mellan mineraler kan det få samma effekt som ett underskott.

   Här talas det om mineralkvoter och att de ska hållas inom vissa spann för korrekt utnyttjande i kroppen. Att mineralerna utfodras i rätt relation till varandra är framförallt viktigt för valpar och unghundar som växer och utvecklas, därför är det lämpligt att använda ett färdigfoder specialanpassade ålderskategorin. Ger vi vår hund för lite mineraler under en kortare period kommer hunden hämta det den fattas från olika mineraldepåer i kroppen. Ett underskott av mineraler i fodret märks alltså inte direkt, utan först när vi börjar tömma de kroppsliga mineraldepåer. 

   Vatten

   Alla hundar ska ha fri tillgång på färsk, friskt vatten. En hund behöver dricka ca 40- 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dygn. hundar som är väldigt aktiva och rör sig mycket kommer dricka lite mer, likaså påverkar värme hundens vätskeintag. Äter hunden ett torrfoder kommer den dricka mer jämfört med om den äter ett blötfoder som innehåller en hel del vätska.  


              Boka en föreläsning idag!

              Ett av Trikem Academys huvudsyften är att sprida kunskap.  
              Vi tror att man blir en bättre djurägare med mer kunskap. 

              Är din klubb, förening, skola eller träningsgäng intresserade 
              av en föreläsning? Tveka inte att höra av er! 

              To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.